Blog

Hoe Corona Proof ben jij?

 
Wij vroegen Barbara Havenith, vrouwenarts en tevens specialist op het gebied van leefstijlpreventie, wat zij ons kan vertellen over de werking van vitamines en mineralen op het ziekteverloop van COVID. Speciaal voor ons schreef zij bijgaand interessante artikel met een heel concreet suppletie advies.

 
Suppletie advies 
Mocht je na het lezen van onderstaande informatie nog vragen hebben, dan kun jij als Donna Vitale lid GRATIS een telefonisch suppletie advies bij Barbara aanvragen. Dat doe je door ons een mail te sturen. Stel jouw vraag en vermeld jouw telefoonnummer en het tijdstip waarop je het beste te bereiken bent. Zij gaat jou dan persoonlijk terugbellen binnenkort.
 

Hoe zit het met vitamines, mineralen en kansen op corona-infecties?

De werking van je immuunsysteem is mede afhankelijk van bepaalde vitamines en mineralen. Er is wetenschappelijk bewijs dat bepaalde nutriënten extra belangrijk zijn om een infectie met het virus dat covid19 veroorzaakt milder te laten verlopen.

 

Wat is er al aangetoond?

Lage vitamine D = ernstiger verloop van COVID

Laag selenium = ernstiger verloop van COVID

Laag zink = ernstiger verloop van COVID

Lage vitamine C = ernstiger verloop van COVID 

De boodschap zal duidelijk zijn:
Zorg dat je geen tekorten hebt van deze vitamines en mineralen. 

 

Vitamine D3
Vitamine D is één van de belangrijkste vitaminen, maar het seizoen waarin je zelf vitamine D in de huid kunt aanmaken is al lang en breed voorbij. In Nederland kan dat alleen vanaf april tot en met september, als de zonkracht voldoende hoog is. De vuistregel is dat je buiten vitamine D maakt in de blote niet ingesmeerde huid, als de zon schijnt en er een schaduw zichtbaar is die korter is dan jezelf. Als je op een zomerse dag tussen 11 en 15 uur in de zon verblijft kun je wel 250 microgram per dag maken.

 

Vitamine D zit ook in bepaalde voedingsmiddelen: grasboter, vette vis, eidooiers, paddenstoelen en het wordt toegevoegd aan margarines en halvarines. De optimale hoeveelheid is met moeite uit de voeding te halen, tenzij je dagelijks vette vis eet. Vitamine D is niet alleen nodig voor ons immuunsysteem maar ook voor sterke botten, spieren, tanden en het goed verloop van het celdelingsproces. De beste vorm is vitamine D3. 

 

Mensen die vitamine D slikken als de R in de maand is, nemen vaak een onvoldoende hoge dosis om een optimaal effect te bereiken op de werking van het immuunsysteem, 10 of 20 microgram per dag (400-800 i.e.). Een volwassene zou tenminste 2000 i.e. = 50 microgram per dag moeten nemen. Het is optimaal om evenveel microgrammen vitamine D3 per dag te slikken als dat je weegt in kilo. Een  vrouw van meer dan 62 kilo zou dus het beste 62,5 microgram per dag moeten nemen (2500 i.e.) en een vrouw van meer dan 75 kilo, 75 microgram per dag (3000 i.e.).

 

Selenium 
Selenium is een belangrijk sporenmineraal, het is essentieel, wat betekent dat je het nodig hebt, maar niet zelf kunt maken. Het is belangrijk voor de goede werking van het immuunsysteem, voor aanmaak schildklierhormoon en het beschermt cellen tegen vrije radicalen. Het helpt haar en nagels gezond te houden en is belangrijk voor de vruchtbaarheid. Selenium zit in voedingsmiddelen, maar in West-Europa is de grond arm aan selenium.

Volwassenen hebben tenminste 55 microgram selenium per dag nodig, mensen ouder dan 50 zelfs 60 microgram. Het zit vooral in vette vis (sardine, makreel, haring), in zaden zoals zonnebloempitten en chiazaad, noten zoals paranoten en cashewnoten en in eieren, kip en shiitake paddenstoelen. In mijn praktijk zag ik geregeld seleniumtekorten bij de metingen in het laboratorium, maar soms ook namen mensen overdoseringen. Bijvoorbeeld door dagelijks een handje paranoten te eten. 

 

Als je selenium suppleert kun je het beste kiezen voor een goed opneembare vorm, seleniummethionine. In veel (goedkope of huismerken) multivitamines zit seleniet, een chemische verbinding van selenium met natrium. Als op de verpakking alleen selenium genoemd wordt kun je ervan uitgaan dat er seleniet in zit. Als je suppleert kies dan voor 50-100 microgram per dag; Langdurig, langer dan 6 maanden, 200 microgram of meer per dag nemen is af te raden. Te veel selenium is net als te weinig af te raden. 

 

Zink

Zink is essentieel voor een goed werkend immuunsysteem. Het draagt daarnaast bij aan sterke botten, gezonde huid, haar en nagels, het gezichtsvermogen, het geheugen en de mannelijke vruchtbaarheid. Het beschermt cellen tegen schade door vrije radicalen. 

 

Zink zit in de volgende voedingsmiddelen: vlees, vis en schelpdieren (haring en oesters), peulvruchten, zaden (pompoenpitten en lijnzaad), volkoren granen. 

 

Als je zink suppleert kun je het beste kiezen voor de vormen die goed opneembaar zijn: zinkpicolinaat en zinkmethionine. In veel (goedkope of huismerken) multivitamines zit zinkoxide, dat wordt nauwelijks opgenomen. Als er alleen zink op de verpakking staat en de vorm van zink niet nader omschreven is, kun je ervan uitgaan dat het om een slecht opneembare -goedkope- vorm  gaat. 

 

Vitamine C

Vitamine C is essentieel voor een goede werking van het immuunsysteem, behoud van stevig bindweefsel en gezonde vaatwanden. Mensen zijn een van de weinig diersoorten die niet in staat zijn om zelf vitamine C te maken, we moeten het dus via voeding binnenkrijgen.
Vooral groenten zoals peterselie, paprika, spruitjes, broccoli, boerenkool en alle andere koolsoorten en vruchten als kiwi’s, citrusfruit en bessen. Niet alle fruitsoorten bevatten veel vitamine C, in een banaan of een appel zit maar weinig. Het blijkt echter voor veel mensen lastig om zoveel groenten te eten dat een optimale hoeveelheid vitamine C wordt opgenomen, 350-500 gram groenten en 2 stuks fruit per dag. Voor een optimale werking van het immuunsysteem kun je gerust 1000 mg (1 gram) vitamine C per dag nemen, meer mag ook. 

 

Er zijn veel verschillende vormen vitamine C als supplement te krijgen. Vitamine C wordt boven in de dunne darm opgenomen. Geef daarom nooit je geld uit aan vitamine C supplementen met vertraagde afgifte, die werken niet!

 

Soorten vitamine C:

Ascorbinezuur. Dat is hetzelfde molecuul dat in groenten en fruit voorkomt. Het is niet duur. 

Gebufferde of ontzuurde vormen van vitamine C, ascorbinezuur gebonden aan calcium of magnesium. Voor mensen met een gevoelige maag een goed verdraaglijke vorm. 

Vitamine C met bioflavanoiden. Bioflavanoïden zijn natuurlijke stoffen die in citrusvruchten en groenten voorkomen en die zouden kunnen zorgen voor een betere opname en verwerking van vitamine C in de cellen. 

Ascorbinepalmitaat. Deze vorm is zowel in water als vet oplosbaar. Het zou zorgen voor een betere opname van vitamine C in de hersenen. 

Liposomaal vitamine C. Deze meest prijzige vorm is in vetdruppeltjes ingepakt, waardoor de opname in de darmen en in de cellen het gemakkelijkste zou gaan. 

 

Basis Suppletie Pakket

Deze combinatie van deze 3 supplementen is mijn favoriet, de prijs-kwaliteit verhouding is uitstekend: 

https://puurvrouw.com/product/elke-dag-basis-60-tabletten/

https://puurvrouw.com/product/california-gold-nutrition-vitamin-d3-2000-ie-50-mcg-360-capsules/ 

https://puurvrouw.com/product/california-gold-vitamin-c-1000mg-240-veggie-caps/ 

Tezamen voor 54 cent per dag. 

 

Er zijn veel meer combinaties van producten mogelijk. In plaats van kiezen voor een multivitamine met zink en selenium kun je ook kiezen voor een combinatie met alleen mineralen of met deze mineralen elk apart. 
 
Wil je liever persoonlijk advies? 
Laat dan je telefoonnummer achter als antwoord op deze mail en geef aan wanneer je het beste bereikbaar bent. Barbara Havenith zal je dan in de loop van volgende week terugbellen. 

 

Referenties (mocht je meer achtergrondinformatie willen hebben):

1.https://www.mdpi.com/2072-6643/12/9/2757

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7499070/

3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32708526/

4. https://www.sciencedirect.com/.../pii/S120197122030730X

 

Met dank aan Barbara Havenith, gynocoloog, vrouwenarts, specialist leefstijlpreventie en co-auteur van "Hormoonbalans voor Vrouwen"