Blog

Houdingscorrectie: heeft dat nog zin?

Zoals je weet besteden wij als coach bij Donna Vitale veel aandacht aan een goede lichaams-houding tijdens het trainen. Sommigen van jullie vinden dat fijn en corrigeren zichzelf, anderen hebben hier nauwelijks interesse in en blijven trainen in hun oude vertrouwde lichaamshouding.

Shannon, al weer bijna afgestudeerd als fysiotherapeute, vertelde ons tijdens onze laatste teamtraining gedetailleerd over hoe het zit met de consequenties van een verkeerde lichaamshouding.

In dit artikel gaan we daar verder op in. Op de vraag (die jij jezelf misschien ook stelt) : “heeft houdingcorrectie eigenlijk nog wel zin als je eenmaal een verkeerde houding hebt? “ luidt het antwoord : JA, zeker wel ! Wij vertellen je hieronder hoe het zo gekomen is en hoe we je gaan helpen om klachten te voorkomen of terug te draaien.

Hoe het zo gekomen is
Ons lichaam is ontwikkeld en geëvolueerd om te bewegen. Sinds we rechtop zijn gaan lopen en we jagers-verzamelaars waren, gedurende tienduizenden jaren (!), verschilt ons lichaam van nu nauwelijks van het lichaam van toen. Fitheid, kracht, conditie en behendigheid, was een zaak van leven en dood. Verlies van vitaliteit betekende een gewisse dood. Jager-verzamelaars waren supervitale mensen.
RSI11-300x163

We klimmen niet meer in bomen
Dat is nu helaas anders. In plaats van in bomen klimmen, urenlang planten zoeken, achter een kudde aan rennen (of wegrennen voor een roofdier), op de grond koken, eten, leven en slapen, brengen we het grootste deel van onze dag veelal zittend door, op een stoel, achter de computer, of op een luie bank. Dit proces is in gang gezet sinds we steeds meer machines gingen gebruiken.

We zijn gaan zitten
Met name de laatste decennia is ons leefpatroon grondig gewijzigd. Sinds de komst van auto’s en computers zijn we namelijk alleen nog maar meer gaan zitten. Het gebruik van smartphones zorgt daarbij voor een nog slechtere lichaamshouding, waarbij ons hoofd ook nog eens veelvuldig te ver voorover buigt. Dat heeft grote consequenties voor onze lichaamshouding op de lange termijn. Geen wonder dat zoveel mensen al lichamelijke klachten hebben of gaan krijgen als ze dit niet tijdig corrigeren.

druk-op-je-nek-door-smartphone

Consequenties
Onze schouders zijn geleidelijk meer naar voren gebogen waardoor er grote kans is op nek en schouderblessures op de lange termijn. Het gaat jarenlang goed totdat we onszelf een keertje overbelasten en dan is het meteen mis. Trainen op een fitnessapparaat met een verkeerde lichaamshouding kan overigens ook schadelijk zijn. Dat geldt ook voor behangen en verven in je nieuwe huis of langdurig in de tuin werken. Dat ligt niet aan die ene keer maar aan jarenlange slechte lichaamshouding die daaraan vooraf gaat.

We zijn geneigd om te denken dat het goed gaat zolang we geen klachten hebben. We vergeten dat we langzaam krom groeien.

Kunnen we dit voorkomen of terugdraaien?

Exercise
Het antwoord is JA

De komende tijd zullen we bij Donna Vitale extra aandacht schenken aan het corrigeren van onze lichaamshouding, zowel tijdens het sporten als bij normaal staan en lopen.

Donna Vitale :vitale lichaamshouding, gracieus bewegen
We bieden vanaf deze zomer extra training en oefeningen aan voor diegenen die hun houding willen verbeteren. Je moet dat wel willen; let wel, voor het ontwikkelen van een slechte lichaamshouding hebben we jarenlang een verkeerde houding aangenomen zonder deze te corrigeren. Correctie kan zeker, maar het is geen Quick Fix. Goede instructies en herhaaldelijk jezelf blijven corrigeren en trainen van jouw houding zal veel problemen gaan voorkomen. Het is een kwestie van besluiten dat het belangrijk voor je is. Je hoort deze zomer meer van ons!

Ons doel is om voor het einde van 2017 goede resultaten te boeken bij iedereen die dat wil.
Hartelijke groeten namens ons team van enthousiaste fitness coaches : (Shannon, Monique, Henny en Nicole)
Tineke