Blog

En ze leefde nog lang en gelukkig…

Er was eens…

Het klinkt zo mooi in alle sprookjes.
Lang en gelukkig even. Wie wil dat niet?

De vrouwelijke coaches bij Donna Vitale in Boxmeer horen het bijna dagelijks. “Ik ben hier om later gezond oud te kunnen worden” Vrouwen die beseffen dat gezond blijven, naarmate je ouder wordt, niet vanzelfsprekend is en zeker niet vanzelf gaat. Ze willen er iets voor doen, zodat ze met hun kinderen en kleinkinderen kunnen blijven spelen, ongeacht leeftijd.

Ons lichaam begint te verouderen vanaf eind 20.…
Dus vanaf ons 30e levensjaar hangt onze levenskwaliteit van onszelf af…

Hoe werkt dat dan ? Tineke : “Ons lichaam begint vanaf ons 30e elk jaar spiermassa af te breken, waardoor wie ieder jaar spierkracht verliezen. Verder wordt onze celdeling trager waardoor onze haren, nagels en huidcellen steeds minder snel aangroeien. Ook wordt onze stofwisseling trager waardoor we minder snel calorieën verbranden. Onze energiehuishouding wordt trager waardoor we minder energie hebben. De hormoonhuishouding wordt ook nog eens verstoord vanaf ons 40e, (als we richting overgang gaan) waardoor onze vetverbranding nog verder stil komt te liggen.

Veel vrouwen vragen zich verbijsterd af hoe het komt tot dat ze hun taille verliezen en minder vitaal worden.

Achterstallig onderhoud levert helaas allerlei kwalen op

Het percentage mensen van boven de veertig, die last hebben van een of andere chronische kwaal is de afgelopen decennia zeer sterk toegenomen. Kijk maar om je heen in je eigen omgeving. Je ziet vaak dat mensen van de ene ontsteking ( blessure) in de andere terechtkomen.
Veel mensen lijden tijdens de laatste decennia van hun leven aan chronische ziekten waardoor de levenskwaliteit drastisch afneemt. En dat niet alleen voor henzelf maar ook voor hun geliefden om hen heen.
Het is zelfs zo dat we wel eens horen : “ik hoef niet oud te worden, ik vind het wel genoeg zo. 70, of 75 is oud genoeg voor mij”

Onze visie is dat verlies van levenskwaliteit vaak een kwestie van achterstallig onderhoud is Het komt erop neer dat we te weinig bewegen en te vaak en te lang voedsel hebben gegeten dat belastend is voor ons lichaam. Deze combinatie heeft veel gevolgen. Wij noemen dit achterstallig onderhoud bij Donna Vitale.
Veel vrouwen hebben dus vaak wat achterstallig onderhoud,
wat hun lichaam betreft.
Jarenlang zijn carrière, gezin, zieke ouders of kleinkinderen
voor gegaan.
En achterstallig onderhoud is gelukkig in te halen, als je op tijd begint.

Het is opmerkelijk dat we wel financieel investeren voor “later” maar zo weinig bewustzijn hebben over hoe we ons lichaam goed kunnen conserveren. Dit, terwijl ons verouderingsproces al begint vanaf ons 30e levensjaar.

Terwijl je dit lees bent je misschien 30, 40 of midden 50 en wel in TOPVORM, en vraag je jezelf misschien af : “waarom is dit relevant voor mij?

Goeie vraag!
Het antwoord is….Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat onze levensstijl van VANDAAG bepalend is voor 70 % van alle gevallen van voortijdig overlijden. Steeds duidelijker wordt welke factoren de grootste invloed hebben op een lang en gelukkig leven.

Ongezond oud worden is dus niet nodig

70 % van alle hartaanvallen, herseninfarcten, bijna alle vormen van kanker, diabetes, Alzheimer’s, dementie, fibromyalgie, auto-immuunziektes, overgewicht, alle andere chronische en ouderdom gerelateerde ziektes…….kunnen we dus zelf helpen voorkomen.

Veel leefstijl gerelateerde ziektes zijn een gevolg van leefstijl keuzes die we gedurende de 20-30 jaar daarvoor gemaakt hebben.
Zij zijn het resultaat van niet-helpende gewoontes ( vooral beweging- voedings- en stress gerelateerd) die we gedurende de 20-30 jaar daarvoor hebben aangewend.

Van achterstallig onderhoud naar een Duurzaam lijf, dat kan!

De meeste mensen weten ongeveer wel wat ze wel en niet moeten doen om hun lichaam en geest in goede conditie te houden. Maar doen we ook wat weten wat we zouden moeten doen? Hoe gemotiveerd zijn we eigenlijk?

Dus….zou je willen weten wat je nu specifiek zou kunnen doen om over 30 jaar nog steeds gezond, vitaal, energiek en scherp van geest te zijn?
En zou je dat dan ook gaat doen?

Bij Donna Vitale helpen we vrouwen om een eerste goed stap te zetten op weg naar en vitaal lichaam. Dankzij 2 3 x per week krachttraining bouw je weer spiermasse op, je stofwisseling verbetert, je energiehuishouding.

Welke 3 belangrijkste leefstijl keuzes maken het verschil tussen een leven lang fit en lekker in je vel zitten? Hier volgt een lijst met de belangrijkste tips

Ga meer bewegen:

Stap 1 Dagelijks bewegen totdat je zweet, stevig wandelen, fietsen, traplopen, in de tuin werken

Stap 2) meld je aan bij een sportschool en ga 2-3 x per week je spieren sterker maken middels krachttraining. Onze dagelijkse beweging helpt niet om de spiermassa die we door ouderdom verliezen weer op te bouwen. daar heb je spierversterkende oefeningen voor nodig.

Stap 3) kies een bewegingsvorm die je leuk vindt en die je je leven lang vol kunt houden. Ga dansen als je van dansen houdt, doe aan teamsport als je een groepsmens bent, zorg voor variatie en vermijdt eenzijdige blasting ven jouw lichaam. (bij zwaar lichamelijk werk of tuinieren)

Sta jezelf toe om meer en vaker te onspannen:

Stap 3 ) Zorg voor voldoende ontspanning. Je ontspanning bewaren voor de weekends of vakanties is gewoon niet slim. Je lichaam heeft dagelijkse ontspanning nodig. De gewoonte om hier geen tijd voor te nemen is erg hardnekkig, zeker nu we overal en altijd bereikbaar zijn voor iedereen. Neem ook eens een digitaal dieet (paar uur niet online zijn).

Voeding

Stap 4) Geef je lichaam voldoende stoffen die echt voedend zijn. Kies voeding die eruit ziet als voedsel, zonder belastende toevoegingen of genetische manipulaties. Toevoegingen belasten het lichaam en leggen de vetverbranding stil. Suiker en genetisch gemanipuleerde tarwe, die overal in zit, laten onze suikerspiegel tot grote hoogtes stijgen, waardoor we nog meer behoefte hebben om vaak en te veel te eten.

Stap 5) Neem de tijd om te eten. Kauw goed. Zorg dat de voeding in jouw systeem kan worden opgenomen. Onze speekselproductie zorgt voor een goede vertering dankzij de enzymen die je aanmaakt als je goed kauwt. Daarnaast betekent langzaam eten dat je niet te veel eet en bovendien is het veel gezelliger aan tafel.

Zingeving

Het allerbelangrijkste is jouw motivatie om gezond en gelukkig oud willen kunnen en het besef dat chronische ziektes er lang over doen voor ze zich openbaren.
Ik geloof erin dat als je een inspirerend doel hebt om voor te leven ( gezin, werk, passie) je bereid bent om meer te investeren.

Daarnaast is het hebben van vrienden en/of familie om je heen ook een van de factoren waardoor mensen ouder worden. Samen lachen en genieten van dagelijkse dingen hebben veel meer impact dan je denkt.

Bij Donna Vitale kom je terecht in een prettige omgeving waar we bovenstaande gewoontes stimuleren. Je kunt leren geïnspireerd en gemotiveerd te raken. Je gaat dan onder begeleiding kleine stappen zetten die het verschil gaan maken. Jouw algeheel gevoel van welbevinden, vitaliteit, energie en helderheid neemt met de dag toe, terwijl je jouw gezondheid waarborgt voor de komende decennia.