Blog

wat gebeurt er met je spieren tijdens krachtraining?

Als je aan krachttraining doet, doe je oefeningen die je spieren uitdagen om sterker te worden. Je spieren bestaan uit kleine vezels die samenwerken om beweging te creëren. Tijdens krachttraining worden deze vezels gedwongen om harder te werken dan normaal, waardoor ze kleine scheurtjes oplopen.

Deze kleine scheurtjes zijn eigenlijk goed nieuws! Het lichaam reageert op deze scheurtjes door nieuwe eiwitten naar de spieren te sturen om ze te repareren. Als reactie op deze reparaties worden de spiervezels groter en sterker dan voorheen. Dit proces wordt ook wel hypertrofie genoemd.

Na verloop van tijd en met regelmatige training worden de spieren groter en sterker. Dit betekent dat je in staat bent om meer gewicht te tillen of meer herhalingen te doen dan voorheen. Krachttraining kan ook helpen om de botdichtheid te verbeteren, het risico op blessures te verminderen en het metabolisme te verhogen.

Kortom, krachttraining is eigenlijk gewoon het proces van je spieren uitdagen om harder te werken dan normaal, zodat ze groter en sterker kunnen worden.