Blog

Verbetering stofwisseling dankzij krachttraining

Krachttraining kan de stofwisseling verbeteren door verschillende mechanismen die zich voordoen in het lichaam tijdens en na het uitvoeren van de oefeningen.

Ten eerste kan krachttraining leiden tot een toename van de spiermassa. Spieren zijn actief weefsel dat meer energie verbruikt dan vetweefsel, zelfs in rust. Door regelmatig krachttraining te doen, kan de spiermassa toenemen en daarmee het basaal metabolisme verhogen. Dit betekent dat het lichaam meer calorieën verbrandt, zelfs als het in rust is.

Ten tweede kan krachttraining de zogenaamde afterburn-effect veroorzaken. Dit betekent dat het lichaam nog steeds calorieën verbrandt na de training, zelfs als het al terug is naar de rusttoestand. Dit komt door de verhoogde stofwisseling die optreedt als gevolg van de training en de tijd die het kost om de spieren weer te herstellen en te repareren.

Ten derde kan krachttraining de insulinegevoeligheid verbeteren. Insuline is een hormoon dat nodig is om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Als de insulinegevoeligheid vermindert, kan dit leiden tot een verhoogd risico op diabetes en gewichtstoename. Krachttraining kan de insulinegevoeligheid verbeteren door de spieren efficiënter glucose te laten opnemen en verwerken.

Kortom, krachttraining kan de stofwisseling verbeteren door het verhogen van de spiermassa, het veroorzaken van het afterburn-effect en het verbeteren van de insulinegevoeligheid. Door deze effecten kan het lichaam meer calorieën verbranden, zelfs in rust, en kan het gemakkelijker zijn om een gezond lichaamsgewicht te behouden.