Blog

Is doorgaan optioneel?

Onlangs ben ik 60 geworden. Veel mensen vroegen me wat ik daarvan vond en of ik daar nou iets van merkte.

Natuurlijk is er van alles door me heen gegaan, zeker toen ik een paar weken geleden een pijnlijke gespannen linkerschouder begon te krijgen. Mijn fysiotherapeut zegt dat ik slijtage heb in mijn schoudergewrichten. Dat die nou eenmaal opspeelt af en toe. Mijn vader had het ook op mijn leeftijd en heeft zich laten opereren (zonder resultaat overigens).

Ik moet zeggen, een chronisch gespannen en pijnlijke schouder kan mijn stemming behoorlijk beinvloeden. Ja ik voelde ineens hoe “ouderdom komt met gebreken” aanvoelt. Met dat grijze grauwe weer van de afgelopen weken merkte ik dat ik somberder was dan ik van mezelf gewend ben. Waar gaat dit heen, dacht ik. Kan ik nog wel genieten van mijn vak?

Ondertussen bestudeerde ik een nieuwe choreografie voor mijn Nia lessen die ik wekelijks geef in mijn studio. Bewegen deed ronduit continu pijn in mijn schouder en nek. Nia gaat over Joy of movement, maar er was geen Joy te bekennen als ik nieuwe bewegingen uitprobeerde… Hoe verder?

Ik ben toch doorgegaan met dagelijks instuderen, ondanks de pijn. Een van de belangrijkste principes die we bij Donna Vitale, en zeker bij Nia, hanteren is dat je met liefdevolle aandacht beweegt, zeker wanneer je blessures hebt. Dat heb ik gedaan en ik merkte dat ik zachtjes met pijn kon bewegen en dat het daarna minder pijnlijk aanvoelde. Ik ben nu 3 weken verder en de pijn is nagenoeg verdwenen. Ik kan mijn nek weer bewegen en heb weer plezier in bewegen. Hoeraaa !

Wat heb ik hiervan geleerd?

Was doorgaan een optie? Nee, eigenlijk niet. Wat mij hielp is nagaan hoe ik in mijn toekomstige lichaam wil kunnen bewegen. Hoe ik van 60 naar 70 en ouder wil worden. Dat inspireerde me om ” gewoon” door te gaan.
We bouwen elke dag aan ons lichaam, dankzij de voeding die we tot ons nemen, de manier hoe we onze (negatieve) gedachtes hanteren en de manier waarop we ons lichaam trainen en bewegen. Ik investeer elke dag weer. Doe je mee?

Kom in de komende weken meedoen met een van mijn Nialessen! Mijn nieuwe routine heet “Source” en is een enorme uitnodiging om, door in alle richtingen te kijken, je nek en rug mee te bewegen. Hierdoor ontstaat veel meer ruimte in jouw nek- en schoudergebied. Ik ben niet de enige vrouw die veel op haar schouders neemt, dus ladies: Welkom !

Hartelijke groet, Tineke
PS. Mijn eigen Nialessen geef ik op woensdag, vrijdag en zaterdag om 10 uur; en op maandag- en donderdagavond om 20 uur. Aanmelden kan Hier

Mijn lieve collega Els geeft les op maandag-, dinsdag- en vrijdagochtend. Kijk voor meer informatie op het rooster ( onder het kopje “informatie”)